Ābolu drupaču kūka
Sastāvdaļas
- 2 olas
- 4 olu dzeltenumi
- 180 g brūnā cukura
- 200 g sviesta, izkausēta un nedaudz atdzesēta
- 200 g kviešu miltu
- 80 g vidēji rupju rudzu miltu
- šķipsniņa jūras sāls
- 200 g nomizotu, iztīrītu ābolu (sagriezti gabaliņos)
- 200 g plūmju bez kauliņiem, sagrieztas gabalos
- 100 g melleņu
- Drupačām
- 4 kardamona pāksts sēkliņas, saberztas (vai 1/4 tējk. kardamona pulvera)
- 105 g kviešu miltu
- 90 g rudzu miltu
- 45 g lazdu riekstu, samalti
- 60 g marcipāna
- 100 g Demeraras cukura
- 120 g auksta sviesta
Nekas, pilnīgi nekas nepārspēj ābolkūku – klasisku, kā taisa mamma, vai nedaudz (tiešām nedaudz) veselīgāku, gatavojot mīklu no rudzu miltiem. Recepti piedāvā kulinārijas eksperte un Rimi gardēde Signe Meirāne.
Pagatavošana
1
Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Kūkas formu 26 cm diametrā ietauko ar sviestu un izbārsti ar miltiem (gan pamatni, gan malas) vai izklāj ar cepamo papīru.
2
Drupačām bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas. Pievieno sviestu un, ar pirkstu galiem iestrādājot miltus sviestā, veido drupačas.
3
Saputo olas un olu dzeltenumus ar cukuru un kanēli 6‒7 minūtes, līdz masa ir gaisīga. Mikserim lēnām darbojoties, pievieno izkausēto sviestu, pēc tam iemaisi abu veidu miltus ar sāli.
4
Lej mīklu formā, izlīdzini, uzliec ābolus, plūmes un mellenes. Uzber drupačas, no sākuma liekot lielākās un beigās visu aizpildot ar mazajām drupačām, kas bļodas apakšā. Cep krāsnī apmēram 40 minūtes.