Zemnieku brokastis ar sieru un šķiņķi
Sastāvdaļas
- 1 kg kartupeļu
- 200 g puscietā siera
- 100 g caurauguša šķiņķa
- 40 g rupji sakapātu lazdu riekstu
- 2 ēdk. sakapātu maurlociņu
- 1 ēdk. smalki sagrieztu sīpolu
- 1 ēdk. smalki sakapāta majorāna
- 1–2 ēdk. eļļas
- 1–2 ēdk. sviesta
- sāls, malti pipari
Zemnieku brokastis tā arī ir radušās – par pamatu ņemti kartupeļi, ko papildina produkti, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas maltītēm. Agrākos laikos brokastis daudzviet bija galvenā ēdienreize – vajadzēja gūt spēku smagu darbu darīšanai visas dienas garumā. Jo sātīgākas brokastis, jo labāk cilvēks bija sagatavojies jaunajai dienai.
Pagatavošana 5 porcijas
1
Kartupeļus nomizo un sālsūdenī izvāri pusmīkstus. Nokās, iztvaicē un sagriez ½ cm biezās šķēlēs.
2
Šķiņķi sagriez strēmelēs, sieru – 1 cm lielos gabaliņos.
3
Riekstus ber sausā pannā un viegli apgrauzdē. Izņem no pannas.
4
Tajā pašā sausajā pannā apcep šķiņķi – kraukšķīgu. Izņem no pannas.
5
Pannā sakarsē sviestu un eļļu, ieliec kartupeļus un cep 10 minūtes. Pieber sāli, piparus un sīpolus un cep vēl 7–8 minūtes.