Pelēkā maizīte
Sastāvdaļas
- 800 g rudzu miltu
- 170 g cukura
- 125 g kviešu miltu
- 150–170 g dažādu sēklu
- 4–5 ēdk. ierauga
- 2 tējk. sāls
- ½ l auksta ūdens
Šīs maizes pagatavošanai būs nepieciešams ieraugs, ko vari atrast, apjautājoties draugiem vai darbabiedriem, iegādāties internetā vai arī pagatavot pats turpmākai lietošanai. Taču atceries – ieraugs ir kā mājdzīvnieks, kas rūpīgi jākopj un visu laiku arī jāizmanto. No receptes sanāks 2 kukuļi maizītes, būs jāatvēl
24 stundas raudzēšanai + 1 stunda cepšanai.
Pagatavošana
1
Lielā bļodā ieber miltus, pievieno ūdeni, cukuru, sāli un sēklas, kārtīgi sajauc līdz mīklas konsistencei un atstāj uz 24 stundām virtuvē uz galda, lai rūgst.
2
Kad mīkla gatava, liec to piemērotā maizes veidnē (ieklājot cepampapīru, lai maizīte vieglāk atdalās no formas) vai izveido kukulīti.
3
Cep cepeškrāsnī 185 grādu temperatūrā 50 minūtes vai, ja krāsns jau uzkarsusi, 40 minūtes. No formas izņem uzreiz, lai nepiekalst, un pārklāj ar dvieli, kamēr atdziest.