Ziemassvētku šķiņķis zviedru gaumē ir vienkārša tradicionālā recepte, ko var pagatavot ikviens. (Foto: Publicitātes foto)

Ziemassvētku šķiņķis zviedru gaumē

Sastāvdaļas
  • 3 kg cūkas šķiņķis (nekūpināts)
  • 2 lauru lapas
  • 1 baltais sīpols, sagriezts ceturtdaļās
  • 1 sarkanais sīpols, sagriezts ceturtdaļās
  • 2 burkāni, nomizoti un sagriezti kubiņos
  • 4–5 tējkarotes saldo sinepju
  • 2 olu dzeltenumi
  • 2 tējkarotes rīvmaizes
Ziemassvētkos zviedriem ir tradīcija klāt “Julbord” – bufetes tipa galdu ar īpašiem svētku ēdieniem. “Julbord” tiešā tulkojumā no zviedru valodas nozīmē - Ziemassvētku maltīte ar zivju un aukstās gaļas ēdieniem. "Zviedrijā “Julbord” galda karalis ir vārīts vai cepts šķiņķis. Teju katra ģimene to gatavo savā gaumē ar savām iecienītākajām garšvielām. Šī versija ar sinepēm ir ļoti vienkārša, jo piparus un dažus dārzeņus mājās atradīs gandrīz ikviens," saka IKEA Zviedru restorāna vadītājs Oļegs Soročins. No šāda sastāvdaļu daudzuma sanāks 4–6 porcijas.

Pagatavošana 6 porcijas

1
Nomazgā šķiņķi un liek lielā katlā vārīties. Vāra līdz pirmajam burbulim un nosmeļ putas.
2
Pievieno graudu piparus, lauru lapas, sīpolus un burkānus. Samazina karstumu, uzliek vāku un vāra – uz vienu kilogramu gaļas jārēķina aptuveni viena vārīšanas stunda. Kad šķiņķis izvārījies, to ņem ārā no katla un atdzesē.
3
Sasilda cepeškrāsni līdz 225 °C.
4
Sajauc sinepes un olu dzeltenums. Ar iegūto masu pārklāj šķiņķi. Pārber šķiņķi ar rīvmaizi un cep cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes, līdz šķiņķis kļūst zeltaini brūns.
5
Ņem ārā no cepeškrāsns, pilnībā atdzesē un griež šķēlēs. Pasniedz ar mārrutkiem vai sinepju mērci.

Pievienot komentāru