Shutterstock

Jāņusiera pamatrecepte

Sastāvdaļas
  • 1 l trekna pilnpiena
  • 2 ēdk. jogurta bez piedevām
  • 2–3 madaras zariņi
Jāņusieru varam pielīdzināt tiem citzemju ēdieniem, par kuriem kulinārijas grāmatās mēdz uzsvērt, ka katrai saimniecei ir sava recepte. Tomēr laiks rit aizvien straujāk, un ne visām saimniecēm gribas stundām ilgi darboties virtuvē, tāpēc nereti ieskriet veikalā un nopirkt gatavu standarta siera ritulīti šķiet daudz vieglāk. Taču ir gana daudz recepšu, pēc kurām gardu ķimeņu un citu veidu sieru var sasiet visnotaļ ātri un kvalitatīvi, turklāt šādu sieru var papildināt ar visvisādām piedevām – gan sāļām, gan saldām. Recepti piedāvā "100 labu padomu" recepšu autore Iveta Galēja.

Pagatavošana

1
Svaigas madaras rupji sakapā, kaltētas salauzi un iesien marles maisiņā.
2
Pienu ielej katlā un sasildi remdenu. Vienmērīgi iemaisi jogurtu.
3
Iekarini maisiņu ar madarām. Atstāj pa nakti siltā vietā (var arī ietīt biezā segā) un nekustini.
4
Nākamajā dienā piena maisījumu griez, lai pastiprinātu siera un sūkalu atdalīšanos: ņem garu asu nazi un sagriez vertikāli aptuveni 2 cm platās joslās. Pagaidi 15 minūtes un tad griez horizontāli arī aptuveni 2 cm platās joslās. Atkal nogaidi 15 minūtes.
5
Pēc tam šīs joslas atkal vertikāli pārgriez uz pusēm, lai sanāk 1 cm platas. Pagaidi 15 minūtes un tieši tāpat griez horizontāli.
6
Beigās ar putu smeļamo karoti izcel siera gabaliņus un liec sietā vai caurdurī, kas izklāts ar dvieli.
7
Aizloki un uzliec slogu. Pašu sietu vai caurduri ieliec dziļā šķīvī vai citā piemērotā traukā tā, lai būtu, kur nopilēt sūkalām.

Pievienot komentāru