Shutterstock

Desu salāti ar rutkiem un gurķiem

Sastāvdaļas
  • 300 g vārītās desas
  • 200 g rutku
  • 120 g marinētu pipargurķīšu
  • 2 sarkanie sīpoli
  • 4 ēdk. eļļas
  • 3 ēdk. gurķu marinādes
  • 2 ēdk. maiga etiķa
  • 2 ēdk. sakapātu maurlociņu
  • sāls, cukurs, malti pipari
Desu salāti daudzviet, it sevišķi Elzasā, Šveicē un Dienvidvācijā, ir ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa. Vācvalodīgajās zemēs mēdz sacīt, ka vakaros pie alus glāzes nav nekā labāka par kārtīgu desu salātu porciju, tāpēc šur tur tos tautā dēvē arī par dzērāju salātiem. Katrā reģionā desu izvēle nedaudz atšķiras, tomēr pamatu pamats ir vārītā desa. Šveicē to papildina ar sieru, citur ar marinētiem gurķiem, sīpoliem un citiem dārzeņiem. Arī forma, kādā sagriež desu, atšķiras, piemēram, Bavārijā to griež plānās šķēlītēs, citur – salmiņos, vēl citur – kubiņos. Arī Latvijā ulmaņlaiku pavārgrāmatās atrodama virkne desu salātu recepšu.

Pagatavošana 4 porcijas

1
Sīpolus nomizo un sagriez plānos gredzenos, gurķīšus – ripiņās, desu – tievos salmiņos, rutkus sarīvē rupjās skaidiņās.
2
Gurķu marinādi sakul ar etiķi, sāli un pipariem. Pamazām iekul eļļu.
3
Bļodā samaisi sīpolus, rutkus, gurķus un desu. Pārlej mērci, izcilā un atstāj, lai 15 minūtes iestāvas. Pārkaisi ar lociņiem.

Pievienot komentāru