Shutterstock

Apgāztā ābolu kūka

Sastāvdaļas
  • 4 lieli āboli
  • 400 g kārtainās mīklas
  • 200 g cukura
  • 100 g sviesta
  • 1 ola
  • pa šķipsnai kanēļa un kardamona
Oficiālā versija ir tāda, ka šis deserts kļūdas pēc radies Francijā 19. gs. māsām Tatinām piederošā viesnīcā, kad viena no viņām noguruma dēļ pārāk daudz sakaramelizējusi ābolus. Brīnišķīga kļūda! Viesi par šo kļūdaino desertu bijuši sajūsmā, tādēļ tas nekavējoties iekļauts ēdienkartē. Arī mēs joprojām par to esam sajūsmā, jo tas ir tik vienkārši pagatavojams un tik gards! Parasti to gatavo no āboliem, bet konditori ir bijuši radoši un pamēģinājuši teju vai visus augļus un ogas, pat dārzeņus. Šai kūkai izvēlas cietus ābolus, kas karstuma ietekmē nesašķīdīs.

Pagatavošana 12 porcijas

1
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Ābolus nomizo, sagriez 4 daļās un izņem serdes.
2
Metāla kūku formā (apmēram 25 cm diametrā) liec sviestu, cukuru, šķipsnu kanēļa un šķipsnu malta kardamona. Liec un plīts un karsē, līdz cukurs izkusis un veidojas brūna karamele.
3
Karamelē liec ābolus un apgrozot cep aptuveni 10 minūtes, līdz tie glīti karamelizējušies. Noņem no plīts un nedaudz atdzesē.
4
Izrullē kārtaino mīklu un izgriez no tās apli, kas ir nedaudz lielāks par kūku forma ar āboliem. Formā glīti un blīvi sakārto ābolus ar griezuma pusi uz augšu un tiem pāri liec mīklas apli. To viegli iespaidi gar formas malām un virspusi pārzied ar sakultu olu.
5
Formu liec krāsnī uz aptuveni 30 minūtēm. Kūka gatava, kad mīkla ir viegli zeltainai un uzpūtusies. Izņem no krāsns, ļauj 10 minūtes atdzist, tad uzliec uz formas lielu šķīvi un apgāz visu otrādi. Kūkai no formas jānonāk uz šķīvja. Uzmanies, jo karstais sīrups no kūkas var notecēt gar kūkas malām uz šķīvja! Pasniedz siltu ar saldējumu.

Pievienot komentāru