Shutterstock

Rauga mīkla vienkāršiem berlīneriem

Sastāvdaļas
  • 500 g miltu
  • 200 ml piena
  • 70 g sviesta
  • 50 g cukura
  • 21 g svaiga rauga
  • 3 olu dzeltenumi
  • 1 paciņa vaniļas cukura
  • ½ tējk. sāls
  • 700 ml neitrālas garšas eļļas fritēšanai
  • pūdercukurs pārkaisīšanai
Vai modē nākušie berlīneri ir tie paši agrāko laiku pončiki? Gan jā, gan nē. Kopīgais – mīklas bumbiņu cepšana/fritēšana lielā taukvielu daudzumā, bet atšķirīgais – mīklas veids un pildījums. Berlīnerus pamatā gatavo no saldas rauga mīklas, pončikus bieži vien – no biezpiena mīklas. Tomēr kā vienā, tā otrā gadījumā varianti ir dažādi, un striktu robežu novilkt nav iespējams. Mūsdienās berlīnerus lielākoties pilda ar ievārījumu vai biezpienu; svētku reizēs kā pildījums vai arī pārlējums noder olu liķieris, šokolādes mērce, vaniļas pudiņš. Gatavus mēdz apkaisīt ar pūdercukuru vai daļēji pārklāt ar glazūru.

Pagatavošana

1
Katlā ielej pienu, pievieno gabaliņos sagrieztu sviestu un sasildi remdenu; izkausē sviestu.
2
Bļodā iesijā miltus un samaisi ar cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Vidū izveido iedobīti.
3
Iedobītē iedrupini raugu, ielej nedaudz remdenā piena un izšķīdini raugu.
4
Pielej pārējo pienu, pievieno olu dzeltenumus un mīci aptuveni 5 minūtes, līdz izveidojas gluda mīkla.
5
Pārklāj ar dvielīti un noliec siltumā uz pusstundu, lai rūgst.
6
Liec mīklu uz miltainas virsmas un vēlreiz strauji samīci.
7
Sadali 12 daļās, izveido bumbiņas un liec uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru. Pārklāj ar dvielīti un atstāj vēl uz pusstundu.
8
Katlā sakarsē eļļu līdz 180 grādiem un pa porcijām liec iekšā mīklas bumbas. Kad tās viscaur apcepušās zeltaini brūnas, ar putu karoti izcel un liec uz papīra dvieļa, lai notek liekās taukvielas. Pārkaisi ar pūdercukuru.

Pievienot komentāru