No 100 Labi padomi arhīva

Karameļu un šokolādes cepumi

Sastāvdaļas
  • Mīklai:
  • 250 g miltu
  • 2 ēdk. kartupeļu cietes
  • 175 g sviesta, auksta
  • 85 g cukura
  • šķipsna sāls
  • Virspusei:
  • 300 g konfekšu Gotiņa
  • 150 g šokolādes
  • 1 ola, apsmērēšanai
Dāvini pašu ceptus cepumus! Vācijā to dara jau laikus – Adventa svētdienās, lai soli pa solim tuvotos svētku brīnumam. Kādreiz cukurs, rieksti un garšvielas bija luksusa produkts, kuru atļāvās vien īpašās reizēs, un Ziemassvētki tādi noteikti ir, taču mūsdienās cepumu cepšana ir lielisks veids kā brīvdienās pavadīt laiku ar bērniem (vai draugiem). Kad ārā ir auksts un nemīlīgs, cepumu smarža pilnīgi noteikti rada Ziemassvētku noskaņu. Iededz sveci, ieliec atskaņotājā disku ar Ziemassvētku dziesmām, un aiziet! Starp citu, vāciski cepumus, kurus cep Ziemassvētkiem, sauc Plätzchen, lai gan citādi cepumus dēvē par Kekse.

Pagatavošana

1
Visas mīklas sastāvdaļas ātri samīci viendabīgā masā. Mīklu nedrīkst daudz mīcīt, tad cepumi būs cieti. No mīklas izveido desiņu aptuveni 3 cm diametrā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz stundu.
2
Cepeškrāni uzkarsē līdz 180 grādiem. Mīklu sagriez 0,5 cm biezās ripiņās, kārto uz pannas, pārsmērē ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī 15 minūtes (kamēr gaiši brūni).
3
Tikmēr sagriez Gotiņas – katru aptuveni 4–5 gabaliņos. Uz katra cepuma uzliec gabaliņu konfektes un cep vēl 5–7 minūtes, kamēr konfektes viegli pakusušas.
4
Šokolādi liek stingrā plēves maisiņā (vislabāk der tie, kas paredzēti produktu saldēšanai) un ievieto bļodā ar karstu ūdeni, kamēr šokolāde izkususi. Tad maisiņam nogriez mazu stūrīti un cepumiem ar izkusušo karameli pa virsu vēl veido rakstu no šokolādes.

Pievienot komentāru