Shutterstock

Pašu cepta Ziemassvētku maize - panetone

Sastāvdaļas
  • 500 g augstākā labuma miltu
  • 250 g sviesta, mīksta
  • 140 ml piena, silta
  • 5 lielas lauku olas + 1 pārziešanai
  • 120 g kaltētu ķiršu
  • 120 g kaltētu upeņu
  • 120 g rozīņu
  • 100 g mandeļu, applaucētu, bez miziņām
  • 50 g cukura
  • 2 paciņas (14 g) sausā rauga
  • 7 g sāls
Panetoni cep augstā cilindrā un, lai jau gatava tā nesakristos, bet saglabātu savu mīlīgo porainumu, to aiz cepures uzver uz auklām un pakar. Tā ir viena no itāļu beķeru slepenajām mācībām, kā tikt pie tik maigas un gaisīgas maizītes – nesteidzinot mīklu rūgt un jau gatavu… pakarot.

Pagatavošana 10 porcijas

1
Lielā bļodā iesijā miltus, iemaisi tajos sāli, cukuru, raugu, pienu un viegli sakultas olas un visu sastrādā maigā mīklā. Pievieno sviestu un atkal rūpīgi samīci. Mīklai jābūt maigai.
2
Vienmērīgi iemīci kaltētos augļus un mandeles.
3
Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un liec to uz nakti ledusskapī.
4
Ietauko 18 cm diametra cepamo formu ar augstām malām. Ja tādas tev nav, parastajā cepamformā gar malu ieliec augstu, izturīgu, cepšanai noderīgu papīru – karstumā panetone augs augumā, tāpēc tai nepieciešams nodrošināt atbalstu. Ja izmanto papīru, tas arī ir jāietauko ar mīkstu sviestu.
5
Izņem panetoni no ledusskapja, izmīci, savel bumbā un liec siltumā raudzēties aptuveni 2–3 stundas, līdz mīkla ir uzrūgusi līdz formas malām.
6
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Pārsmērē mīklu ar sakultu olu un cep aptuveni 25 minūtes, tad samazini cepeškrāsns temperatūru līdz 150 grādiem un turpini cept vēl 35 minūtes. Lai pārliecinātos, ka panetone ir gatava, viducī iedur koka skaliņu – ja izvelkot tas ir sauss, maizīte ir izcepusies. Paturi prātā, ka mīklā esošais cukurs un sviests ātri kļūst brūns, tāpēc var šķist, ka maizīte ir izcepusi ātrāk, lai gan tā tas nav.
7
Izņem panetoni no krāsns un cepamformas, atdzesē. Gatavs.

Pievienot komentāru