Shutterstock

Azū tatāru gaumē

Sastāvdaļas
  • 1 kg kartupeļu
  • 500 g liellopa mīkstuma
  • 250 ml buljona vai ūdens
  • 5 sīpoli
  • 3 sālīti gurķi
  • 2 ēdk. tomātu pastas
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1–2 lauru lapas
  • eļļa cepšanai
  • sāls, piparu graudiņi
Gaļas ēdiens – azū tatāru gaumē – padomju laikos bija iekļauts teju vai katras ēdnīcas ēdienkartē. Kāpēc tieši tatāru gaumē? Par to, šķiet, tolaik neviens īpaši neprātoja, taču pirmsākumi tiešām meklējami šīs tautas kulinārijā. Mūsdienās par azū gatavošanu gan nav vienprātības – vai to gatavot no liellopa vai aitas gaļas, vai cepšanā izmantot parasto vai dzidrināto sviestu, bet varbūt der arī eļļa, vai sautēt kazanā vai vienkāršā katlā ar biezu dibenu. Laika gaitā azū variantu ir radies gandrīz tikpat daudz, cik borščam. Tomēr trīs lietas ir nemainīgas: strēmelītēs sagriezta gaļa, kartupeļi un tomātu mērce. Un ir pavāri, kas apgalvo, ka ir vēl ceturtā neatņemamā lieta azū receptē – sālīti gurķi.

Pagatavošana 4 porcijas

1
Gaļu sagriez plānās strēmelītēs, nomizotus kartupeļus – salmiņos, sīpolus pārgriez uz pusēm un sagriez plānās šķēlītēs, gurķus smalki sakapā vai sarīvē rupjās skaidiņās.
2
Dziļā pannā ar biezu dibenu sakarsē eļļu un viegli apcep gaļu. Pievieno sīpolus un apcep mīkstus.
3
Pievieno tomātu pastu un gurķus. Pielej buljonu vai ūdeni, pieber sāli un piparus, pieliec lauru lapas, uzliec vāku un sautē, līdz gaļa mīksta.
4
Tikmēr citā pannā sakarsē eļļu un apcep kartupeļus. Kad tie gandrīz gatavi, pievieno gaļai, pieber vēl sāli, ja vajag, un caur spiedi izspiestus ķiplokus. Saudzīgi samaisi un sautē vēl 5–7 minūtes.

Pievienot komentāru