Shutterstock

Cūkgaļa ar aivām

Sastāvdaļas
  • 1 kg cūkas mīkstuma
  • 1 kg aivu
  • 3 tomāti
  • 125 ml eļļas
  • 1 ēdk. cukura
  • malts muskatrieksts
  • sāls
Cidonijas jeb aivas (nejaukt ar krūmcidonijām jeb henomelēm!) pēc formas līdzinās kaut kam vidējam starp ābolu un bumbieri un nogatavojoties kļūst dzeltenīgas. Aivas ir ļoti populāras Kaukāzā, Centrālāzijā, Tuvo Austrumu un Vidusjūras zemēs, kur tās plaši izmanto saldo un sāļo ēdienu gatavošanā, kā arī konservēšanā. Pat nogatavojušās aivas ir cietas un visai skābas, toties ļoti aromātiskas, tāpēc no tām sanāk ļoti garšīga sula, želeja, ievārījumi, biezeņi un citi gardumi. Pie mums aivas nav populāras – vismaz pagaidām; tās vairāk audzē dzīvžogos un entuziasti savam priekam. Taču, pateicoties šā gada brīnišķīgajai vasarai un rudenim, aivas nogatavojušās arī tajos dārzos, kur citkārt reti izdodas sagaidīt labu ražu.

Pagatavošana 6 porcijas

1
Gaļu sagriez nelielos gabaliņos un apsāli. 2 ēdk. eļļas pataupi, pārējo katlā sakarsē. Ieliec gaļu un apbrūnini.
2
Tomātus sakapā vai sarīvē caur rīvi un pievieno gaļai. Pielej 400–450 ml ūdens. Uzvāri un uz lēnas uguns sutini, līdz gaļa pusmīksta.
3
Tikmēr nomizo aivas un sagriez mazos gabaliņos. Viegli apkaisi ar sāli.
4
Pannā sakarsē atlikušo eļļu, ieber aivas un mazliet apbrūnini. Izņem no pannas un pievieno gaļai.
5
Pārkaisi ar cukuru un muskatriekstu. Ja vajag, pielej vēl ūdeni un turpini sautēt aptuveni pusstundu.

Pievienot komentāru