Rīgas iela Cēsīs. Attēlam ir ilustratīva nozīme. (Foto: Cēsu novada pašvaldība)

Cēsinieki iestājas pret domes iecerēm mainīt noteikumus satiksmei pilsētā

Novadu ziņas
9. maijā 08:30 2024. gada 9. maijā 08:30
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv
Cēsinieku un novada iedzīvotāji ir krietni pārskatījušies par Cēsu domes pastāvīgo ceļu zīmju mainīšanu pilsētas ielās un uzskata to par finansiālo un morālo teroru. 

Rīgas ielas uzņēmēji uzrakstīja iesnieguma vēstule Cēsu pašvaldībai, lai apstrīdētu 2024. gada 11. aprīļa sēdē pieņemto lēmumu uzstādīt Piebalgas ielas krustojumā ar Vaļņu ielu rīkojuma zīmi “Braukt pa labi”. Iesniegumā tika izskatīti visi plāni un nerealizētās ieceres.

2023. gadā Rīgas ielā Cēsīs īstenoja eksperimentālo projektu “Vasaras iela”, tā rezultātā pašvaldībai izlemjot aizliegt pagriezienu Rīgas ielā krustojumā ar Gaujas ielu. Kā norāda vietējie, attiecīgais lēmums pieņemts bez nekādas apsriešanas un debatēm ar uzņēmējiem, vecpilsētas iedzīvotājiem vai cēsniekiem. Arī novada domes mājaslapā nebija iespējams uzzināt, ka šādu lēmumu pieņems, ne kur un kad tas to pieņēma, ne iepazīties ar šo lēmumu.

Gada laikā presē un sociālajos tīklos cēsinieki pauda neapmierinātību ar satiksmes kustības risinājumu Rīgas un Gaujas ielas krustojumā, uzskatot, ka tas nav efektīvākais risinājums un jāmeklē alternatīvas iespējas, kā samazināt automašīnu plūsmu.

Nemitīgas noteikumu izmaiņas

2024. gada 29. aprīlī Cēsu vecpilsētas apkārtnē stājās spēkā satiksmes organizācijas izmaiņas un labo pagriezienu Rīgas un Gaujas ielas krustojumā atjaunoja. Arī toreiz ar vecpilsētas, pilsētas un novada iedzīvotājiem neizdiskutēja potenciālās satiksmes kustības izmaiņas Piebalgas un Vaļnu ielas krustojumā. Uzņēmēju ieskatā, lēmumi, kurus neizdiskutē ar iedzīvotājiem un neveicot ietekmes uz vidi novērtējumu, var būt neveiksmīgi un nekalpot sabiedrības interesēm. Iedzīvotāji nevar lēmumu pieņemšanas procesā līdzdarboties, jo Cēsu novada pašvaldības mājaslapā netiek publicēts ne komisijas sēžu grafiks, ne izskatāmo jautājumu saraksts, ne pieņemtie lēmumi.

Ko cēsinieki vēlas?

Atcelt ceļa zīmes uzstādīšanu un atjaunot satiksmi iepriekšējā kārtībā. Tāpat nodrošināt, lai Cēsu novada pašvaldības mājaslapā būtu publicēti pašvaldības komisiju nolikumi, regulāri tiktu publicēti komisiju sēžu grafiki un sēdēs izskatāmie jautājumi, ierosinot rīkot sabiedrisko apspriešanu un jebkuru lēmumu, kas saistīts ar vecpilsētas attīstību un to pieņemt atbilstoši sabiedrības interesēm. 

Citi šobrīd lasa

"Par vienu lietu samaksāts trīs reizes," latvieši neuzskata par godīgu nodokli, ko ieviesīs jau vasarā 3
Ceriņus lauzt ir absolūti nepareizi! Un citi vērtīgi padomi reibinoši skaisto ceriņu mīļotājiem
VIDEO: smagā avārijā Rīgas centrā gājis bojā autovadītājs
Pievienot komentāru