Ziemeļkorejas bijušais propagandas vadītājs Kims Kīnams ir miris 94 gadu vecumā. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Ziemeļkorejas bijušais propagandists 94 gadu vecumā miris

Politika
8. maijā 18:58 2024. gada 8. maijā 18:58
 
Ziņu
nodaļa
| Jauns.lv/BBC
Deviņdesmit četru gadu vecumā miris Ziemeļkorejas bijušais propagandists Kims Ginams, trešdien ziņo Ziemeļkorejas valsts mediji.

VIņš vairākas desmitgades pārvaldīja totalitārās valsts propagandu, plašsaziņas līdzekļus, izdevējdarbību, daiļradi, bija galvenais valsts politisko lozungu autors, tostarp veidojis personības kultu ap valdošo Kimu dinastiju.

Dienvidkorejas ziņu kanāls “Yonhap news agency” pielīdzināja šo propagandistu nacistiskās Vācijas propagandas ministram Jozefam Gebelsam, kurš ir atpazīstams ar savu slaveno izteicienu “Ja melus atkārto pietiekami bieži, tie ar laiku sāk kļūt par patiesību”. 

Viņa miršanas iemesls bijis vecums un vairāku orgānu disfunkcijas, kuras viņš ārstēja jau kopš 2022. gada, informēja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra "KCNA".

Trešdien agri no rītā uz viņa bērēm ieradās Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, lai izrādītu savu cieņu “revolucionāram veterānam, kurš bija bezgalīgi uzticīgs” režīmam, rakstīja "KCNA".

1966. gadā Ziemeļkorejas propagandists tika iecelts par Phenjanas Propagandas un aģitācijas departamenta direktora vietnieku, cieši sadarbojoties ar pašreizējā līdera Kima Čenuna tēvu Kimu Čeniru, ar laiku izvirzoties augstākos amatos un izpelnoties līderu cieņu. Viņam nebija nekādas radnieciskās saiknes ar Ziemeļkorejas līderi. Uzvārds “Kim” ir viens no populārākajiem Ziemeļkorejā un Dienvidkorejā.

Seulas Ihvas sieviešu universitātes profesors Leifs Ēriks Easlijs sacīja, ka šī cilvēka nāve iezīmē Ziemeļkorejas propagandas “ēras beigas”.

“Tas ir cilvēks, kurš centās cildināt Phenjanas režīmu tā, lai tas būtu pievilcīgs visā Korejas pussalā un ārpus tās. Tagad Kims Čenuns nonīcina dienvidkorejiešus un politiskās leģitimitātes nodrošināšanai lielā mērā paļaujas uz kodolieročiem,” Easlijs piebilda.

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 4
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru