Kristapa Porziņģa veselība ir viens no galvenajiem jautājumiem pirms NBA finālsērijas trešās spēles. (Foto: Getty Images via AFP)

Sērijas galvenais spēlētājs Porziņģis un liktenīgais trešais mačs: eksperti spriež par NBA finālu

Basketbols
11. jūnijā 11:16 2024. gada 11. jūnijā 11:16
 
Sporta
nodaļa
| Jauns.lv
Pirmās divas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālsērijas spēles devušas secinājumus basketbola apskatniekiem. Joprojām tiek uzsvērts nozīmīgais Kristapa Porziņģa devums Bostonas “Celtics” uzvarās, bet Dalasai vitāli svarīga būs trešā spēle. Neuzvarot to, praktiski būs skaidrs, ka sērija būs galā.

Divu uzvaru tiesa līdz kļūšanai par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempioni nepieciešama Kristapa Porziņģa pārstāvētajai Bostonas “Celtics”. Ja naktī uz piektdienu uzvara tika izcīnīta visai pārliecinoši (107:89), tad naktī uz pirmdienu uzvarētāja noskaidrošana jau bija daudz sīvāka (105:98).

Kristaps Porziņģis abos mačos bijis produktīvs, tiesa, spēlējis ar minūšu ierobežojumu. Pirmajā izslēgšanas spēļu sērijā pret Maiami “Heat” viņš guva ikra muskuļa savainojumu, kas liedza doties laukumā līdz pat finālam. Atgriežoties ierindā, viņš tikai otro reizi karjerā laukumā NBA spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa, kopumā laukumā pavadot 20 minūtes. Ar to bija gana, lai pozitīvi ietekmētu “Celtics” spēli abos laukuma galos – 20 punkti, sešas atlēkušās bumbas un trīs bloķēti metieni. Otrajā spēlē laukumā par trīs minūtēm vairāk, nedaudz mazāka punktu raža (12), taču perfekta precizitāte gan no divpunktu metienu zonas (4/4), gan soda līnijas (4/4) arī divi bloķēti metieni.

Otrās spēles beigās viņš neveiksmīgi pagrieza potīti jau iepriekš savainotajai kājai, gūstot mikrotraumu, kuras nopietnība pagaidām līdz galam nav skaidra. Pats latvietis pēc spēles atzina, ka gatavojas spēlēt trešajā mačā un ar vienību ir devies uz Dalasu – vietu, kurā spēlējis no 2019. līdz 2022. gadam. Bijušais “Celtics” spēlētājs Kendriks Pērkinss, kurš tagad ir Ziemeļamerikas vadošā sporta medija ESPN apskatnieks, turpina uzteikt Porziņģa nozīmi Bostonas “Celtics” sekmēs. “Esmu to jau teicis iepriekš – Porziņģis ir šīs sērijas nozīmīgākais spēlētājs. Ne Jokičs (Nikola) un ne Jannis (Adetokunmbo), bet gan Porziņģis bijis līgas labākais spēlētājs “postā” (soda laukuma tuvumā). Tas tāpēc, ka Bostona visas sezonas garumā viņu labi barojusi ar bumbu brīžos, kad pret viņu aizsargājas augumā mazāki pretspēlētāji. Kad Kristaps iesaistās spēlē, mainās visa Bostonas aizsardzība – viņš aizsargā grozu un samazina laukuma plašumu pretiniekam uzbrukumā. To pat var saukt kā Viktora Vembanjamas efektu.’’

Pērkinss novērojis, ka Porziņģis demonstrējis arī savas kvalitātes, sedzot ārējās līnijas spēlētājus. Pirmo divu maču laikā ierobežots ticis Kairijs Ērvings, kurš ir otrais vadošais “Mavericks” spēlētājs. Pirmo divu spēļu laikā viņš kopā guvis tikai 28 punktus, aizmetot garām visus astoņus tālmetienus. “Otrajā spēlē bija vairākas reizes, kad Kristaps aizsardzībā pēc maiņas pie bloka spēlēja pret Kairiju Ērvingu. Pie sevis nodomāju, ka Ērvings gūs punktus, taču tā nenotika. Porziņģis ar savām garajām rokām it kā deva Ērvingam plašumu, taču neļāva izpildīt vieglus metienus. Rezultātā Kairijam jāizpilda sarežģīti metieni, kuri līdz šim nav krituši grozā.” Bijušais “Celtics” spēlētājs uzskata, ka arī citi kluba līderi kā Džeilens Brauns un Džeisons Teitums ar Kristapu laukumā var uzbrukumā spēlēt krietni agresīvāk.

Interesanti, ka Pērkinss iepriekš nereti visai kritiski bija izteicies par Kristapa Porziņģa prasmēm un piederību NBA.

Sērijas trešā spēle gaidāma naktī uz ceturtdienu un to var saukt par līdz šim svarīgāko sērijā. Uzvaras gadījumā Bostona nonāks viena panākuma attālumā no kluba vēsturē 18. titula, bet zaudējuma gadījumā sērijā atgriezīsies intriga. Šobrīd "Celtics" ir vadībā ar 2-0. NBA vēsturē šāds rezultāts sērijās bijis 458 reizes, bet iedzinējos esošajām komandām atspēlēties izdevies vien 34 reizes jeb 7,4% gadījumu. Bostonas, kas līgā spēlē no pirmssākumiem 1949. gadā, titula gadījumā tā kļūs par titulētāko komandu līgas vēsturē (pašlaik dala pirmo vietu ar Losandželosas "Lakers", izcīnot 18. titulu un pirmo kopš 2008. gada. Kopš 1980. gada NBA spēlējošā Dalasas "Mavericks" spēlē trešajā finālā un pagaidām par NBA čempioni kļuvusi reizi - 2011. gadā.

Interesanti, ka Bostona šo izslēgšanas spēļu laikā nav zaudējusi nevienu spēli izbraukumā – divas reizes uzvarētas gan Maiami “Heat”, gan Klīvlendas “Cavaliers” un Indiānas “Pacers”.

Cits ESPN apskatnieks un arī bijušais NBA spēlētājs Ričards Džefersons pauž, ka no trešās spēles iznākuma daudz kas būs atkarīgs. “Šī šobrīd ir vienas spēles sērija. Ja Dalasa neuzvarēs trešajā spēlē, tad varam jau teikt, ka šī sērija ir beigusies,” lakoniski saka Džefersons, kurš redz uzlabojumus spēlē “Mavericks” līderim Lukam Dončičam. “Viņam savā lieliskajā sniegumā vēl ir kur pielikt – astoņas kļūdas spēlē ir daudz.” Tāpat novērots, ka veselības problēmu dēļ limitēta ir Dončiča pārvietošanās, īpaši jau aizsardzībā, bet uzbrukumā varētu vēlēties labāku bumbas kustību

Ja starp pirmajām trīs spēlēm bijusi divu dienu pauzes, tad pēc trešās spēles daudz laika atpūtai basketbolistiem nebūs. Jau naktī uz svētdienu Dalasā gaidāma sērijas ceturtā spēle. Ja kādā no nākamajiem diviem mačiem uzvarēs “Mavericks”, sērija atgriezīsies Bostonā.

Citi šobrīd lasa

Latvietis nedeklarē pirkumu, nonāk tiesā un zaudē gredzenu par teju 100 000 eiro, ko uzdāvināja sievai 6
Pakrojas muižas festivāla apmeklētāji šokā: akrobāte nokrīt no 9 metrus augstām šūpolēm 3
"Mēs laimīgi!" - Elmārs Tannis iestūrē laulības ostā
Pievienot komentāru