Shutterstock

Radīta jauna sistēma, kā 18 gadu veciem pusaudžiem ar psihiskās veselības traucējumiem bez stresa pāriet pie pieaugušo psihiatra

Esi vesels
11. jūnijā 11:10 2024. gada 11. jūnijā 11:10
 
Veselības
nodaļa
| Jauns.lv
Jaunais pārejas mehānisms paredz, ka jau sešus mēnešus pirms pusaudzim paliks 18 gadi, ārstējošais bērnu psihiatrs informēs pacientu par nepieciešamību gatavoties pārejai uz pieaugušo ārstniecības iestādi.

Daļai pusaudžu ar ilgstošiem psihiskās veselības traucējumiem, kas saņēmuši ārstniecību pie bērnu psihiatra, psihiatriskā palīdzība ir nepieciešama arī pēc pilngadības sasniegšanas, tādēļ Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS), to speciālistiem sadarbojoties, ir izstrādājuši pārejas mehānismu, lai nodrošinātu pēc iespējas mierpilnu, drošu un saprotamu pāreju no ārstēšanās pie bērnu psihiatra uz ārstēšanos pie psihiatra pieaugušo profila ārstniecības iestādē.

Līdz šim pāreja no bērnu profila ārstniecības iestādes uz pieaugušo nav tikusi pilnvērtīgi koordinēta un nereti pusaudzis, sasniedzot 18 gadu vecumu, tika novirzīts uz pieaugušo profila ārstniecības iestādi, taču ne vienmēr viņam tika nodrošināta pakalpojuma pēctecība atbilstoši pacienta indikācijām. To ietekmēja dažādi faktori, piemēram, informācijas trūkums, komunikācija starp speciālistiem un pacientu/pacienta piederīgajiem, atgriezeniskās saites trūkums, turklāt papildu stresu nereti pacientiem radīja jaunā,  no bērnu veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas kārtības atšķirīgā kārtība un vide.

Jaunais pārejas mehānisms paredz, ka jau sešus mēnešus pirms pusaudzim paliks 18 gadi, ārstējošais bērnu psihiatrs BKUS informēs pacientu par nepieciešamību gatavoties pārejai uz pieaugušo ārstniecības iestādi, un ar pacienta piekrišanu nodos viņa kontaktinformāciju RPNC ārstniecības pārejas koordinatoram. Koordinators ir viena no būtiskākajām pārejas procesa sastāvdaļām, kurš pusaudzi atbalstīs šajā pārmaiņu procesā, sazināsies un aicinās uz klātienes tikšanos RPNC Ambulatorajā centrā Tvaika ielā 2, Rīgā, iepazīstinās ar RPNC ambulatorajiem centriem un to ārstēšanās iespēju piedāvājumu un sniegs atbildes jautājumiem, un, ņemot vērā pusaudža vēlmes un Bērnu slimnīcas psihiatra rekomendācijas, palīdzēs ieplānot pirmo vizīti pie RPNC psihiatra, kā arī rūpēsies, lai laicīgi tiktu veikts pieraksts nākamajām vizītēm un citiem nepieciešamajiem pakalpojumiem. RPNC koordinators visā pārejas procesa laikā būs sasniedzams gan telefoniski, gan e-pastā, kā arī, iepriekš vienojoties, apmeklējams klātienē. Pārejas process tiks noslēgts vidēji sešus mēnešus līdz vienu gadu pēc tam, kad uzsākta ārstēšanās pieaugušo profila ārstniecības iestādē.

Protams, ne visi pusaudži ar ilgstošiem psihiskās veselības traucējumiem ir pacienti BKUS un saņems šo informāciju no sava ārstējošā ārsta, tādēļ aicinām tos, kuri pēc 18 gadu sasniegšanas vēlētos kļūt par RPNC pacientiem, un viņu vecākus jau laicīgi sazināties ar RPNC ārstniecības pārejas koordinatori Evitu Zelču, rakstot evita.zelca@rpnc.lv vai zvanot 20293291 darba dienās no plkst.8:00 līdz 15:00.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs nākamajiem pacientiem ir sagatavojis izzinošu materiālu par RPNC filiālēm un piedāvātajiem pakalpojumiem, kā arī pacienta pārejas dienasgrāmatu, kas palīdzēs sagatavoties pārejas posmam.

Vairāk informācijas mūsu mājaslapā www.rpnc.lv, sadaļā “Ārstniecība un aprūpe".

Citi šobrīd lasa

"Mana dzīve bija bagāta un droša," jaunā Krievijas aizsardzības ministra brāļameita ilgojas pēc Kijivas
"Mēs laimīgi!" - Elmārs Tannis iestūrē laulības ostā
FOTO: viesi ierodas uz mūzikas festivālu "Laima Rendezvous Jūrmala 2024"
Pievienot komentāru