Publicitātes foto

Zivju eļļa: lieto zinoši

Runā speciālists
10. jūnijā 09:00 2024. gada 10. jūnijā 09:00
  Reklāmas projekts
Manā kardiologa praksē gadās, ka līdzeklis, kas vispārīgi pieņemts kā universāls, tālāku pētījumu un praktiskā pielietojuma rezultātā izrādās derīgs tikai noteiktai pacientu grupai, savukārt citiem var būt pat bīstams. Tāpēc pievērsu pastiprinātu uzmanību šī mēneša sākumā pasaulē izskanējušajai informācijai par zivju eļļas uztura bagātinātāju draudiem veselībai un, kad jautājumi par šo tēmu atskanēja no maniem pacientiem, nolēmu, ka ir jāievieš skaidrība.

Par zivju eļļas labvēlīgo ietekmi uz organismu ikkatram ir zināms jau kopš bērnības, un pēdējo gadu desmitu laikā ieviestie garšas uzlabojumi šī uztura bagātinātāja lietošanu ir padarījuši pat patīkamu. Tomēr jaunākajos zinātniskajos pētījumos apgalvots, ka cilvēkiem bez iepriekšējas sirds un asinsvadu slimību vēstures zivju eļļas produkti var palielināt risku saslimt ar sirds slimībām vai insultu.

Lai noskaidrotu, vai pastāv saistība starp zivju eļļas lietošanu un jauniem neregulāras sirdsdarbības, sirdslēkmju, insultu un sirds mazspējas gadījumiem, kā arī nāvi cilvēkiem bez zināmām sirds un asinsvadu slimībām, pētnieku grupa Ķīnā, ASV, Apvienotajā Karalistē un Dānijā aptuveni 12 gadus novēroja vairāk nekā 400 000 Apvienotās Karalistes Biobankas dalībnieku veselību. Rezultāti liecināja: cilvēkiem bez zināmām slimībām, regulāri lietojot zivju eļļas piedevas, risks saslimt ar priekškambaru fibrilāciju paaugstinājās par 13% un risks saslimt ar insultu – par 5%. Savukārt tiem pacientiem, kuriem jau bija konstatētas sirds slimības, zivju eļļas piedevas lietošanai bija par 15% mazāks fibrilācijas ietekmēts sirdslēkmes risks un par 9% mazāks risks, ka no sirds mazspējas attīstīsies sirdslēkme un iestāsies nāve.

Piebildīšu, produktu lietošanas ieguvumi un riski gan nebija viendabīgi: veseliem pacientiem sirdslēkmes, insulta vai sirds mazspējas risks par 6% bija lielāks sievietēm un par 6% lielāks nesmēķētājiem; gados vecākiem cilvēkiem un vīriešiem ar jau esošām sirds slimībām risks, ka no labas veselības stāvokļa var iestāties nāve, bija attiecīgi par 11% un 7% mazāks.1

Taču omega-3 taukskābes mūsu organismam ir vitāli nepieciešamas, un, ja to zināmākais avots – zivju eļļa – nav viennozīmīgi labākais līdzeklis, tad – ko var ieteikt kā alternatīvu?

Jau kādu laiku par efektīvu omega-3 taukskābju avotu tiek uzskatīta krila eļļa. Krili ir sīki vēžveidīgie, kas mitinās antarktiskajos ūdeņos un bagātīgi satur omega-3 taukskābes. Krila eļļas spēks ir taukskābju struktūrā – tās ir fosfolipīdu formā, tāpēc uzreiz nonāk šūnās un vislabāk nogādā organismā tam vajadzīgo eikozapentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHS). Salīdzinājumam: zivju eļļā omega-3 taukskābes ir triglicerīdu formā, ko mūsu organismam nākas ilgi pārstrādāt. Papildus krila eļļas sastāvā ir arī augsti koncentrēts dabisks holīns – B4 vitamīns – un antioksdants astaksantīns, savukārt konservantus šī eļļa nesatur vispār, un tā neoksidējas.

Ieskatoties aptieku piedāvājumā Latvijā, ir pieejama vietējā farmācijas uzņēmuma LYL love your life® krila eļļa LYL Krill Oil Superba BOOST™. Šī produkta iedarbība ir izvērtēta klīniskajos pētījumos un nodrošina četrus Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes apstiprinātus veselības ieguvumus: sirdij, aknām, smadzenēm un redzei. Tāpat augstās kvalitātes garantija ir krila eļļas piegādātājs – pasaules lielražotājs Norvēģijas uzņēmums Aker BioMarine, kuram pieder 80% krila eļļas pasaules tirgus.

Foto: Publicitātes foto

Ko es vēlējos ar to visu teikt? Katram ir sava galva uz pleciem un savs kāpjamo grābekļu klāsts. Galvenais – turpiniet uzņemt omega-3 taukskābes, jo tās ir svarīgas organismam no dzimšanas līdz sirmai galvai!

1 https://bmjmedicine.bmj.com/content/3/1/e000451

Reklāmas raksts sadarbībā ar SIA Ozermedia".

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Citi šobrīd lasa

Ar rituāliem, dziesmām un diskusijām par Baltijas jūru augusta izskaņā Rīgas piejūras apkaimēs noritēs Senās uguns nakts
Latvietis nedeklarē pirkumu, nonāk tiesā un zaudē gredzenu par teju 100 000 eiro, ko uzdāvināja sievai 6
Nenoskaidrotu apstākļu dēļ jauniete Jelgavā nokritusi no sava septītā stāva dzīvokļa balkona