Jessica Gow/TT/Shutterstock/ Vida Press

Eirovīziju satricina zviedru popzvaigznes izraisīts skandāls; rīkotāji spiesti atvainoties

Slavenības
8. maijā 17:59 2024. gada 8. maijā 17:59
 
Izklaides
nodaļa
| Jauns.lv
Eirovīzijas rīkotāji izteikuši nožēlu par to, ka viens no dziedātājiem pirmā pusfināla atklāšanā manīts ar simbolu Palestīnas atbalstam.

7. maija vakarā Malmē (Zviedrijā) notika pirmais Eirovīzijas pusfināls, kurā piedalījās 15 valstu pārstāvji. 

Konkursa atklāšanā uzstājās bijušais Eirovīzijas dalībnieks Eriks Sāde, kurš 2011. gadā pārstāvēja Zviedriju, ar dziesmu "Popular" izcīnīdams trešo vietu.

Mūziķis priekšnesuma laikā šoreiz uz rokas bija uzsējis kefiju - arābu lakatiņu, kuru parasti lieto, lai izteiktu atbalstu Palestīnai saistībā ar pašlaik notiekošo Izraēlas un "Hamas" karu. Vietā atgādināt, ka Eirovīzija tiek pozicionēta kā "nepolitisks pasākums".

Eiropas raidorganizāciju apvienība (EBU) izteikusi nožēlu par šo rīcību. "Eirovīzijas dziesmu konkurss ir televīzijas pārraide, kas notiek tiešraidē. Visi mūziķi ir iepazīstināti ar konkursa noteikumiem, tāpēc mums ļoti žēl, ka Eriks Sāde nolēma pārkāpt pasākuma nepolitisko raksturu. Pirms pasākuma sākuma Malmes arēnā dalībnieki izgāja cauri "stingrai drošības pārbaudei", viņiem tika aizliegts ienest jebkādus Palestīnas karogus, simbolus vai somas."

Pēc sava priekšnesuma Eriks Sāde Instagram platformā īsajā stāstiņā publicēja tekstu: "Atgādinājums: tā ir tikai mīlestība. To vieno mūzika." 

Šogad pirms konkursa izskanēja arī aicinājumi boikotēt Eirovīziju, jo konkursā piedalās arī Izraēlas pārstāvis, savukārt Izraēlas karš ar "Hamas" joprojām nav beidzies. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka Eirovīzijas dziesmu konkursa pirmajā pusfinālā, kas notika otrdienas vakarā Zviedrijas pilsētā Malmē, tika izraudzītas pirmās 10 konkursa finālistes, tai skaitā Somija un mūsu kaimiņvalsts Lietuva.

No pirmā pusfināla 15 dalībniecēm finālā iekļuva Serbija, Portugāle, Slovēnija, Lietuva, Ukraina, Somija, Kipra, Horvātija, Īrija un Luksemburga. Finālu nesasniedza Austrālija, Azerbaidžāna, Islande, Polija un Moldova.

Pirmajā pusfinālā uzstājās arī divas valstis no tā sauktā "Lielā piecnieka", kas nodrošina lielāko daļu konkursa finansējuma - Lielbritānija un Vācija, kā arī Zviedrija, kas kā pērnā gada Eirovīzijas uzvarētāja ir šīgada konkursa rīkotāja un automātiska fināliste.

Otrais pusfināls notiks ceturtdienas vakarā, kad no 16 valstīm tiks izraudzītas vēl 10 finālistes. Otrajā pusfinālā līdzās Izraēlai izskanēs arī Latvijas dziesma - Dona izpildītā "Hollow". Tajā piedalīsies arī Albānija, Armēnija, Austrija, Beļģija, Čehija, Dānija, Grieķija, Gruzija, Igaunija, Malta, Nīderlande, Norvēģija, Sanmarīno un Šveice. 

Otrajā pusfinālā uzstāsies arī trīs "Lielā piecnieka" valstis - Francija, Spānija un Itālija.

Eirovīzijas fināls Malmē notiks sestdienas vakarā. 

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru