Risoto ar Parmezānu
Sastāvdaļas
- 600-800 ml vistas buljona
- 200g rīsu Arborio
- 100ml sausa baltvīna
- 40g sviesta
- 1 smalki sakapāts sīpols
- 100g Parmezāna
- pētersīļi
- 3 ēd.k.olīveļļas
- sāls, pipari pēc garšas
Risoto ir rīsu pagatavošanas tehnoloģija, kas raksturīga vienīgi Itālijai. Rezultātā tiem jābūt uzbriedušiem, mīkstiem, bet tomēr nedaudz stingriem. Gatavu risoto pasniedz nekavējoties, to nemēdz uzsildīt vēlreiz.
Pagatavošana 4 porcijas
1
Pannā uzkarsēt eļļu un apcept tajā sīpolus līdz
tie ir caurspīdīgi. Pievienot rīsus un apcept 3-4 min. (līdz sadzirdat tādu skaņu, it kā plīst stikls).
Pievienot vīnu un maisot pavārīt 2-3 min.
Pievienot apm. 1 gl. silta buljona un maisot
sautēt. Kad masa sabiezē, pievienot vēl 1 gl. buljona.
Tā turpināt, kamēr rīsi ir gatavi. Masai jāsanāk mazliet pašķidrai, jo tā vēl sabiezēs, kad uguns jau tiks izslēgts.
2
Noņemt no uguns un iemaisīt sviestu. Sieru
sarīvēt, atstājot mazliet dekoram, un pievienot rīsiem. Pievienot sāli, piparus un smalki sakapātus
pētersīļus.
3
Pasniedz nekavējoties, pārkaisot ar siera plāksnītēm.