Pita ar ķiršiem
Sastāvdaļas
- 3 olas
- 100g milti
- 1 g cepampulveris
- 50 g olīveļļa
- 200 g cukurs
- 1 citrona miza
- 40 ml (3 ēd.k.) gāzēts ūdens
- 1 paciņa vaniļas cukurs
- 1 tējk. rums
-  
- Pildījumam:
- 350 g ķirši
- 200 g cukurs
- 3 g kukurūzas ciete
- 15 ml baltvīns
- sauja rīvmaizes
- 1 tējk. citrona sula
Pita ar ķiršiem, jeb pīrāgs - Bulgāru šarlotes variants. Nav nevienas Bulgāru saimnieces, kuras cepeškrāsnī šī pita neparādās vismaz pāris reižu mēnesī. Un katrai saldētavā atrodas
ķirši, lai šo pitu var gatavot arī tad, kad ķiršu sezona beigusies. Patiesi gards ēdiens!
Pagatavošana
1
Gatavojam mīklu. Atdalīt olu dzeltenumus no baltuma. Baltumus uzputot ar mikseri tik ilgi, līdz apjoms pieaug 2,5 reizes. Uzputotajai baltumu masai
pievienot pusi no cukura un turpināt putot vēl ~ 20 minūtes, līdz cukurs ir pilnībā izšķīdis.
Atsevišķi uzputot dzeltenumus, pievienot
atlikušo cukuru, 15-20 minūtes līdz dzeltenumu
masa kļūst pilnīgi balta. Tad akurāti ar
lāpstiņu savienot dzeltenumu un baltumu
uzputotās masas. Lēnām masā ar mazu strūkliņu
pievienot olīveļļu un rumu, vaniļas cukuru un
sarīvētas citrona miziņas. Tad pievienot
izsijātus miltus. Pievienot cepampulveri un
gāzētu ūdeni. Visu kārtīgi samaisīt.
2
Gatavojam pildījumu. Ķiršus pārbērt ar cukuru,
pievienot citrona sulu un atstāt tos uz 20 - 30 minūtēm. Ķiršus katliņā novietot uz mērenas
uguns un maisīt līdz brīdim, kad cukurs pilnībā
izšķīdis. Sīrupam pievienot kartupeļu cieti,
kas atšķaidīta aukstā ūdenī. Noņemt sīrupu no
uguns, pēc 2 minūtēm pievienot ķiršus, baltvīnu
un visu atdzesēt.
3
Apaļu cepamformu izklāt ar cepampapīru, izbērt
tajā rīvmaizi. Ieklāt mīklu un pa virsu izlikt ķiršus. Ievietot pīrāgu iepriekš līdz 220 gradiem
uzkarsētā cepeškrāsnī un cept 15 minūtes, tad
samazināt temperatūru līdz 190 grādiem un
turpināt cept vēl 10 - 15 minūtes.
4
Var pasniegt gan karstu, gan aukstu.